Η περιοχή  
   

ΤΟ ΧΩΡΙΟ

Οι Πινακάτες είναι ένα από τα 24 παραδοσιακά χωριά του Πηλίου. Βρίσκεται 27 χλμ ΝΑ της πόλης του Βόλου. Σκαρφαλωμένο σε 630μ υψόμετρο περίπου αγναντεύει και φλερτάρει με τον Παγασητικό κόλπο.
Οι Πινακάτες κατά τους ειδικούς είναι ο καλύτερα διατηρημένος παραδοσιακός οικισμός και προστατεύεται με προεδρικό Διάταγμα ως διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός από το 1979.
Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει κανείς την ομορφιά των Πινακατών και γενικότερα του Πηλίου γι αυτό και δεν έχει παρά να τον και να τον γνωρίσει μέσα από την ζεστασιά και την πολυτέλεια των ¨Δοκάνων» .

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ…

Σύμφωνα με την παράδοση οι πρώτοι Πινακιώτες ( το όνομα Πινακάτες προέρχεται από τη λέξη πινάκιο – πνάκι ή πινακωτή) εμφανίζονται εδώ στα μέσα του 12 αιώνα πρόσφυγες από την Ανατωλική Ρωμυλία (Βόρεια Θράκη). Διαλέγουν αυτή την πλευρά του Πηλιού που με τα πολλά νερά και την πλούσια βλάστηση θα τους δώσει την ευκαιρία να ριζώσουν και να αναπτυχθούν. Οι κάτοικοι των Πινακατών προοδεύουν στα γράμματα επίσης γνωρίζουν πολύ καλά όλες τις τέχνες (σιδηρουργία, ξυλουργία, σαγματοοιϊα ,υφαντική κτλ.) αλλά κυρίως ασχολούνται με την τέχνη της ξυλογλυπτικής κατασκευάζοντας πινάκια – πνάκια. Τα πνάκια είναι σκεύη κατασκευασμένα από ξύλο το οποίο με την βοήθεια του νερού λειαίνεται και παίρνει μορφή κατάλληλη για την αποθήκευση αλλά χρήση για όλες τις οικιακές και άλλες ανάγκες . Δυστυχώς η τέχνη αυτή χάθηκε στο πέρασμα των χρόνων και έτσι σήμερα κανείς ντόπιος δεν γνωρίζει πια την τέχνη αυτή.
Το χωριό γνωρίζει πολύ μεγάλη πνευματική και οικονομική ακμή κατά το 18 αιώνα κάτι που οποιοσδήποτε μπορεί να καταλάβει κάνοντας μία βόλτα στο πανέμορφα καλντερίμια και απολαμβάνοντας τα υπέροχα αρχοντικά.


Οι Πινακιώτες είναι άνθρωποι προοδευτικοί ταξιδεύον ανά τον κόσμο αλλά ποτέ δεν ξεχνούν την ιδιαίτερη πατρίδα τους . Αδιάψευστος μάρτυρας η μαρμάρινη κρήνη στην πλατεία του χωριού έργο των αδελφών Τσιρογιάννη που έζησαν στην Αίγυπτο.
Η θρησκευτική παράδοση έχει να δώσει πολλά και ιδιαίτερα κοινωνικά γεγονότα. Δύο παραδοσιακά πανηγύρια στις 7 Ιουλίου που γιορτάζει το μοναστήρι της Αγίας Κυριακής και ένα στις 20 Αυγούστου που είναι αφιερωμένο στην αναστύλωση του κεντρικού Ναού του Αϊ Δημήτρη. Ο επισκέπτης δε θα πρέπει να απουσιάζει από τις Πινακάτες στις 14 Σεπτεμβρίου για να βρεθεί στο πανηγύρι και να δοκιμάσει την παραδοσιακή φάβα που ετοιμάζεται σε μεγάλα καζάνια δίπλα στο Ναό του Τίμιου Σταυρού και μοιράζεται στους προσκυνητές
Στο χωριό υπάρχουν και διατηρούνται άψογα 11 εκκλησίες και εξωκλήσια, δύο από αυτά είναι τμήματα των μοναστηριών που υπήρχαν παλιότερα στις Πινακάτες.

Πολλές ακόμη παραδόσεις , μύθοι και θρύλοι υπάρχουν στις Πινακάτες. Κάποιες από αυτές θα σας τις διηγηθούμε από κοντά δίπλα στο τζάκι κάποια παγωμένη νύχτα του Φθινοπώρου και του Χειμώνα ή παρέα με την αύρα του βουνού την Άνοιξη και το Καλοκαίρι.